by Nature
by Nature

Main menu:


Dana Bucur agribusiness expert

Articole recente

Categorii

Cuvinte cheie

Comentarii recente

Piata graului din Romania – MADR

Sursa: http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=3961

COMUNICAT DE PRESA

Referitor la afirmatiile formulate de presedintele AGROSTAR, domnul Nicolae Stefan, în cadrul conferintei de presa de joi,10 februarie 2010

Faptul ca piata grâului din România functioneaza dupa aceleasi reguli ale pietei unice europene, cu evolutii exceptionale ale pretului care se încadreaza în marja preturilor practicate la nivel comunitar, reprezinta o evidenta, care nu poate fi imputata ministrului agriculturii, asa cum afirma din nestiinta presedintele AGROSTAR.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate aplica o politica comerciala diferita, alta decât cea prevazuta prin regulamentele comunitare. Cu toate acestea, România a facut demersuri pe lânga Comisia Europeana, care însa a respins orice posibilitate care ar contraveni legislatiei europene.

Faptul ca, raspunzând unor întrebari, ministrul Valeriu Tabara a confirmat un adevar foarte bine cunoscut de toti operatorii si fermierii, si anume ca piata grâului este libera, în nici un caz nu a influentat comportamentul comerciantilor.

Dupa cum este bine cunoscut, în ultima perioada pe piata grâului s-au manifestat urmatoarele categorii de fenomene:

* o cerere crescuta din partea comerciantilor, care au achizitionat cantitati semnificative de pe piata si le directioneaza spre zonele portuare în vederea exportului

* preturi de vânzare în crestere, pe toate pietele mondiale, inclusiv pe cele europene

* un potential factor speculativ pe piata, care a generat disfunctionalitati în asigurarea cu materie prima în sectorul de procesare.

Necesitatea de transparenta în comertul cu cereale a fost subliniata si la summit-ul ministrilor agriculturii de la Berlin.

Aceste aspecte nu pot evita o constatare, si anume aceea ca, desi operatorii din sectorul de morarit panificatie au fost informati de evolutiile si prognozele pietii grâului, nu au initiat nici o masura de a investi financiar si a crea stocuri proprii de materie prima achizitionata la preturi rezonabile, ci doar au avertizat în permanenta doar asupra scumpirii pâinii si au cerut insistent interventia statului în acest sector.

Trebuie precizat ca, în conditiile unei piete unice europene, interventia administrativa a statului nu este permisa, iar instrumentele de reglementare nu permit aplicarea masurilor protectioniste în piata, asa cum a practicat Rusia, care nu este membru al Uniunii Europene.

Singurul instrument comunitar de reglare a pietei si anume mecanismul de interventie, care s-a declansat pentru grâu la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici un producator nu a depus solicitari la APIA, sa vânda grâu la pretul de interventie de 101,31 euro/tona) deoarece preturile de pe piata au fost superioare pretului de interventie, influentând astfel deciziile producatorilor de grâu.

În ceea ce priveste balanta comerciala a României la produsul grâu, se confirma trendul favorabil al exportului, spre exemplificare, în lunile oct. – nov.2010 s-au exportat 550 mii tone si s-au importat 110 mii tone (comert intracomunitar si tari terte).

Referitor la stocul de grâu din România, daca analizam numai cantitatile din spatiile autorizate de depozitare, nu si din gospodariile populatiei, acestea se situau la finele lunii ianuarie 2011 la nivelul de circa 720 mii tone, care pot asigura necesarul de consum urban pâna la noua recolta.

Cu privire la afirmatia presedintelui AGROSTAR privind scoaterea de grâu de la rezerva de stat, trebuie precizat ca aceasta actiune se poate face numai pe baza unui program de reîmprospatare a stocurilor, pe principii de transparenta si nediscriminatorii pentru operatorii din piata sau în situatii exceptionale. Eventuala directionare a acestor stocuri catre sectorul de morarit panificatie si mai grav, catre anumiti operatori economici, constituie o optiune care nu poate fi luata în considerare.

Subiectul eliminarii taxelor vamale la importul de grâu din tari terte nu a fost discutat la nivelul Comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene, deoarece datele privind stocurile de grâu la nivel comunitar si perspectiva noii recolte nu indica faptul ca piata comunitara ar necesita o astfel de masura. România ia în calcul si propunerea de analiza în acest sens, urmând ca Statele Membre si CE sa ia decizia în functie de rezultatele evaluarii.

Legat de cresterea preturilor în zootehnie, pe fondul scumpirii cerealelor, ministrul agriculturii Valeriu Tabara a sustinut în cadrul Consiliului Ministrilor UE din 24 ianuarie a.c. activarea masurii comunitare privind stocarea privata a carnii de porc, solicitând aplicarea acesteia si în România. În acest sens, ministerul, APIA si producatorii au avut întâlniri pentru demararea actiunilor necesare. Masura comunitara a fost discutata urmare analizei privind scaderea preturilor la carnea de porc. Stocarea privata ar acoperi un maxim de 150 zile, pentru carnea proaspata sacrificata, în situatia depunerii unei garantii de 20% din cuantumul ajutorului care variaza între 343 euro/tona pâna la 499 euro/tona, functie de categoria de produs si perioada de depozitare.

De asemenea, prin implementarea Programului comunitar pentru persoane defavorizate – PEAD – în 2011, APIA a demarat licitatia prin care achizitioneaza produse alimentare (faina, malai, paste fainoase) în contrapartida cu cca. 330.000 tone orz comunitar aflate în depozitele de interventie din Ungaria, Cehia si România (60.000 tone). Cei interesati pot participa la licitatie si ulterior adjudecarii, pot utiliza orzul în zootehnie, beneficiind de un pret care s-ar situa la pretul mediu al pietei.

Data publicarii: 11-02-2011

Write a comment